İstanbul'un En Sevilen Çiçekçisinden Çiçek Bakımı İçin Öneriler

Çiçeklerinizin solmasını asla istemezsiniz. Ancak özenle baksanız da bazen çiçeklerinizin kuruduğunu ya da çürüdüğünü fark edebilirsiniz. Çiçek bakımı büyük bir emek ve özen ister. Hangi çiçek türünü seçmiş olursanız olun, bakımını ihmal etmeniz çiçeklerin çok kısa bir sürede ölmesine neden olabilir. Bu yüzden İstanbul'un en sevilen çiçekçisinden çiçek bakımı için öneriler hazırladık. Sizler için çiçek bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek aktarıyoruz. Tamamını okumayı ve harfiyen uygulamayı unutmayın!

Drenaj Delikleri Olan Saksıları Kullanın

En önemli hususun nem seviyesi olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Evde hangi çiçeğin bakımını yapıyor olursanız olun, seçtiğiniz saksıların drenaj delikleri mutlaka bulunmalıdır. Drenaj deliği olmayan saksıları asla kullanmayın. Çünkü bu saksılar fazla sulama yapıldığında suyun tahliyesine izin vermediği için çiçeğin köklerinde çürümeler meydana gelmesine neden olabiliyor. Bu durumda çiçeğinizi kaybetmeniz çok uzun sürmeyecektir.

Her daim kaliteli toprakları kullanmaya özen gösterin. Çok ucuza satılan kalitesiz topraklar çiçeğinizin yeterince beslenmesini önler. İçerisinde yeterli oranda vitamin ve mineral bulunmadığından maalesef çiçeğiniz beslenemez ve önce yaprak dökmeye başlar. Sonrasında da gelişimi durur ve ölür. Bu yüzden toprak kalitesinin tüm çiçekler için en önemli unsurlardan biri olduğunu unutmamalısınız.

cicek-bakim-onerileri

Saksı ve Toprak Değişimini İhmal Etmeyin

Her yıl çiçeğinizin saksısını ve toprağını değiştirmeye özen göstermelisiniz. Çiçeğinin toprağındaki vitamin ve mineraller zamanla azalır. Bu nedenle saksı ve toprak değişimi de çiçek bakımında asla ihmal edilmemesi gereken unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Bakımını yaptığınız çiçeğin türüne göre ne tür toprak kullanmanız gerektiği de değişecektir. Çiçeğe uygun olan toprak türlerini tercih etmeye özen gösterin.

Sulamada kullandığınız su mutlaka oda ısısında olmalıdır. Oda ısısında olmayan su da çiçeğinize uzun vadede ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden eğer su soğuksa bir süre dinlendirmenizde ve ılımasını beklemenizde fayda var. Ayrıca dinlenmiş su çiçekler için en faydalı sudur. Su içerisinde kireç olmaması da önem taşıdığından musluk suyu yerine içme suyu ile çiçeklerinizi sulamanız gerekiyor. Kısa zamanda aradaki farkı çiçeğinizde net bir şekilde görebilirsiniz.

Zamanında Gübreleme Yapın!

Her çiçek için belirli dönemlerde gübreleme yapmanız gerektiğini de unutmayın. Çok sayıda kişi gübreleme yapmayı ihmal ediyor ve bu nedenle çiçeğinde bazı sıkıntılar meydana gelebiliyor. Oysa gübreleme çiçeklerin en temel ihtiyaçlarından biridir ve bu nedenle ihmal edilmeden yapılması gerekir. Kaliteli ve çiçeğinizin ihtiyaçlarına uygun gübreler kullanmanızın da önemli olduğunu unutmayın!

Çiçeğinizin yapraklarının ihtiyaçları konusun da size sinyaller verdiğini de belirtmeliyiz. Sararmaları güneşte fazla kaldıkları ya da su ihtiyaçlarının aslında daha fazla olduğu anlamına gelebilir. Birden fazla yaprak dökmesi ise gübreye ya da saksı/toprak değişimine gereksinim duyduğunu gösterebilir. Bu gibi durumlar nedeniyle çiçeğinizin yapraklarındaki değişimi ciddiye almalısınız.