7/24 ONLINE SİPARİŞ
Antik çağlardan beri yetişmiş ve çeşitli tıbbi amaçlarda dahi kullanılmış, günümüzde ise evlerimizin vazgeçilmez güzelliklerinden olan orkide ''Nasıl yetiştirilir, bakımındaki püf noktalar nelerdir, beyaz orkide anlamı nedir?, beyaz orkide nasıl çoğaltılır?" gibi sorularınıza aşağıdaki yazı ile cevap bulabilirsiniz.
Orkideler Antarktika harici bütün kıtalarda yetişebilen Salepgiller familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Çinliler tarafından yaklaşık 3000 yıldır yetiştirilen orkidenin, Avrupa'ya gelmesi ancak 1600'lü yıllarda Uzak Doğu'dan gelen turistlerle mümkün olmuştur.
Beyaz orkideyi sevgimizi itiraf ederken, hastaneye giderken götüreceğimiz bir buket çiçeğinde, hatta belki de gelin buketi olarak seçebilir miyiz? Orkideler renklerine göre farklı anlamlar temsil etmektedir.
Beyaz orkide;
gibi anlamlar taşımaktadır. Ayrıca Viktoria dönemi İngiltere’sinde beyaz orkide zenginlik işareti olarak görülürken, Japonya’da özellikle kraliyet tarafından değerli kabul edilmektedir.
Beyaz orkidenizi seçerken dikkatli olmanız gereken üç temel nokta vardır. Bunlar; orkide üzerindeki gonca sayısı, rengi ve yaprak türü (dik) olarak sıralanabilir. Bütün bunlar, sağlıklı bir orkide için temel kriterlerdir. Orkidenizi seçtikten sonra uygulamanız gereken bakımlar ise şu şekildedir:
Beyaz orkidelerin çoğaltılması birçok bitkide olduğu gibi tohum ve vejetatif yöntemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Evi tipi yetiştiricilikte tohumla çoğaltma uzun süren ve steril ortamlara ihtiyaç duyacağınız bir yöntem olmasından kaynaklı yaygın kullanılmamaktadır. Vejetatif çoğaltma yöntemleri ise kendi arasında 3'e ayrılır. Bunlar; ayırma yoluyla,çelikle ve yavru kök (keiki) ile çoğaltma yöntemidir.
Ayırma Yoluyla Çoğaltma: Ayırma yoluyla çoğaltma yeterince gelişmiş, çiçeklenme döneminden sonra yeni yaprak ve kök sürgünleri oluşturmuş orkidelere uygulanabilmektedir. Orkideyi ayırırken en az bir sürgün vermiş ve 3-4 yaprağı olacak şekilde bölmelisiniz. Budama makası kullanarak orkideleri ayırdıktan sonra her orkideyi küçük ayrı bir saksıya dikmelisiniz.
Çelikle Çoğaltma: Eğer elinizde yeterince gelişmiş ve sürgün vermiş bir orkide yoksa çelikle çoğaltma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde budama yaparken kullandığınız tekniği kullanarak çiçeksiz bir orkide gövdesini keserek çoğaltma sağlayabilirsiniz.Budadığınız parçaları toprağa dikmeden önce turba yosunu içerisinde yarısı açık, yarısı gömülmüş şekilde filizlenmesi ve köklenmesini sağlamalısınız.
Yavru Kök (Keiki) ile Çoğaltma: Orkidenin doğal olarak oluşmuş ve kökten yukarıya doğru uzayan yavru köklerini alarak çoğaltıldığı en yaygın kullanılan yöntemdir. Bu yavru köklere keiki adı da verilmektedir. Yavru köklerin en az iki-üç cm uzunluğunda ve iki veya üç yapraklı olana kadar ana bitki üzerinde büyümeye devam etmesine izin vermelisiniz. Aksi halde yavru köklerin gelişmesi mümkün olmayacaktır. Keikileri çıkarmayı düşündüğünüz günden bir gün önce ana bitkinizi sulamalısınız.
Orkidelerin yetiştirileceği saksıyı seçerken şeffaf renkli ve çok fazla değiştirilmeye gerek duymayacağınız büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz. Yaklaşık 10-13 cm’lik bir saksı orkideler için ideal boyut olarak kabul edilir. Bir süre sonra orkidenin gelişmesi ile kökler küçük saksıya sığmayacağı ve toprakta bozulmalar olacağı için daha büyük bir saksıya geçebilirsiniz. Orkide kökleri saksıdan sarkamaya başladığında kötü bir görüntü oluşturduğunu düşünerek kesmeyiniz. Bu durum, orkidenin çiçeklerine zarar vermenize neden olabilmektedir.