Guzmanya Çiçeği Bakımı

Çiçek bakımına ilgi duyan, evini ya da iş yerini çiçeklendirmek ve yeşillendirmek isteyen ancak fazla bilgisi ve deneyimi bulunmayan kişiler için en ideal bitkilerden biri Guzmanya çiçeğidir. Bu çiçek, bakımının inanılmaz kolay olması ve capcanlı renkleri ile hem dekorasyon hem de hediye amacıyla çiçek severler tarafından oldukça fazla tercih edilir.

Fazla ilgiye ihtiyaç duymayan ve bakımına çok zaman ayıramazsanız bile mekanınıza renk katacak olan bu egzotik çiçeği evinizin ya da ofisinizin dilediğiniz yerinde sergileyebilirsiniz. Çiçek bakımı ile ilgili temel bilgilere sahip olmanız ve yazımızda sizlerle paylaştığımız püf noktalarına dikkat etmeniz, çiçeğinizin sağlıklı ve hoş görünmesi için yeterli olacaktır. Bakımı kolay ve gösterişli bu güzel çiçeğe As Çiçek Evi aracılığıyla tekli, ikili ya da farklı aranjmanlar içerisinde sahip olabilirsiniz.

Guzmanya Çiçeği

Bromelyad bitki ailesine ait uzun ömürlü bir bitki türü olan bu zarif çiçek aslen Güney Amerika’ya özgüdür. Dünya üzerinde 120’den fazla Guzmanya bitkisi olduğu bilinmektedir. Tropikal bir güzelliğe sahip bu bitkiler, botanik biliminde asalak olmayan konuk bitki olarak geçerler. Bitkinin ağaçlara kenetlenen kökleri toprağa asla ulaşmaz. Yağmur ormanların ve tropikal bölgelerin en gösterişli bitkilerinden biri olan bu çiçekler yeterli neme sahip oldukları her ortamda yaşayabilir.

Bitkinin sivri çiçek yaprakları merkezden dışarı doğru büyür ve çiçeğin türüne göre kırmızı, sarı, turuncu ya da mor renklerinin en güzel tonlarını sergiler. Yapraklar ise oldukça sivri ve koyu yeşil rengindedir. Muhteşem görünüşlü bu çiçekler aynı zamanda iyi niyetlidirler. Konuk oldukları ağaca asla zarar vermezler. Ondan sadece destek alır ve faydalanırlar. Bu yönleri ile de parazit olarak sayılabilecek diğer bitki türlerinden ayrılırlar.

Doğal ortamında kendisini beslemenin yolunu en iyi bilen bitkilerden olan bu narin çiçeğin yaprakları yağmur suyunu toplar. Bitki ayrıca kuş ve maymun gibi hayvanların düşürdükleri çürümüş yaprak ya da meyvelerden de beslenir. Alışık olduğumuz bitkilerden çok farklı görünse de aslında bu bitki Türkiye’de de pek kişi tarafından tüketilen Ananas meyvesi ile akrabadır. Diğer renkli ve gösterişli çiçeklerin aksine bu bitkinin yaprakları kokusuzdur. Boyları ise 30 cm ile 40 cm arasında değişebilir.

Guzmanya Çeşitleri

Ananas ile akraba olan ve tropikal bölgelere ait bu harika iç mekan bitkisi Bromelyad olarak bilinen ve 3 binden fazla çeşidi olan bir bitki ailesine mensuptur. Resmi olarak Guzmanya cinsine bağlı 215 alt tür olduğu da bilinmektedir. Bu çok kalabalık ailenin süs bitkisi olarak en çok yetiştirileni Guzmania Lingulata’dır. Bu ailenin en meşhur üyesinin dışında Guzmanya Minor ve Guzmanya Sanguinea da çiçek severler tarafından ve dekorasyon amacıyla sıkça tercih edilir. Diğerleri kadar sık olmasa da yine süs bitkisi olarak kullanılan Guzmanya Monostachya, Guzmanya Musaica ve Guzmania Amoranth gibi alt türler de mevcuttur. Bunların dışında Guzmanya Luna, Guzmanya Zahni ve Guzmanya Remembrance olarak bilinen türleri de vardır.

Guzmanya Çiçeği Anlamı

Bu göz alıcı çiçekte ilk dikkat çeken şey parlak renklerdeki yapraklarıdır. Bu yapraklar huni formunu alarak bitkinin kökünde birleşirler. Parlak kırmızı, koyu turuncu, sarı, yeşil, pembe mor, beyaz ya da çok renkli olabilen yapraklar bulundukları her mekana egzotik bir hava katar. Yağmur ormanlarının Bromelyad bitki ailesine ait bu güzel çiçeği, ismini kendisini keşfeden ünlü botanikçi Spaniard Antonino Guzman’dan almıştır. Bu güzel çiçek 1900’ler itibariyle de Avrupa’da evleri süslemeye başlamıştır.

Guzmanya çiçeği, Brezilya’nın el değmemiş doğasının sembolü olarak bilinir. Huni şeklindeki gövdesi ile göklerden nimetleri, güneş ışığını ve yağmur suyunu, topladığına inanılır. Evde bakılan bir bitki olarak ise anlamı renklerinde saklıdır. Yapraklarındaki sarı renk şansı ve zenginliği, kırmızı renk ise sonsuz bir aşkı temsil eder.

Guzmanya Bakımı

Eğer beklemediğiniz bir anda bu muhteşem çiçek size hediye edildiyse ya da canlı renkleriyle evinize çok yakışacağını düşündüğünüz için kendinize bir güzellik yapmak istediyseniz gerçekten şanslısınız. Ancak bakımı ile ilgili endişe ediyorsanız korkmanıza hiç gerek yok. Guzmanya, bakımı en kolay bitki türlerinden bir tanesidir. Güney Amerika ve Karayipler’e özgü bu egzotik bitki gerçekten çok az çaba ile uzun süre yeşil kalabilir. Bu sebeple de dünyanın pek çok yerinde popülerdir.

Çiçeğinizin bakımında dikkat etmeniz gereken ilk nokta onu doğrudan güneş ışığından uzak tutmak olacaktır. Bu çiçek çok büyük köklere sahip olmaması nedeniyle küçük bir saksı ile evinizin gölgede kalan bir bölümünde oldukça mutlu olur. 18 derece ile 24 derece arasında değişen iç mekan sıcaklığı bu bitki türünün sağlıklı olması için idealdir. Bu sebeple de apartman dairesi ve ofis gibi iç mekanlarda, dekorasyon amacı ile de fazlaca tercih edilir. Doğrudan güneş alan ya da kalorifer gibi sıcaklık yayan yerlerde bulundurmazsanız çiçeğiniz ihtiyacı olan nem ile idare edecektir.

Bu bitki tropikal bir bitki türü olsa da fazla sulamaya ihtiyaç duymaz. Ortalama miktarda ve düzenli sulama çiçeğinizin ihtiyacı için yeterli olur. Bahar ve yaz aylarında toprağın hafif nemli tutulması ve mümkünse likit bir gübre ile desteklenmesi bitkinizin sağlığını korumanızı sağlar. Normal şartlar altında oda sıcaklığına sahip suyu yukarından dökerek sulama yapabilirsiniz.  Suyun yaprakların gövde ile buluştuğu yerde birikmesi normaldir. Belirli bir nem seviyesini sabit tutmak için saksınızı çakıl taşlarından bir yatak üzerine yerleştirebilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında sulama sıklığını alzaltabilir ve toprağın üzeri kuruduktan sonra sulama yapabilirsiniz. Bu dönemlerde gübre eklemenize de gerek yoktur.

Guzmanya Çiçeği Rengi Soldu Ne Yapmalıyım?

Bromelyad bitki türleri güneş ışığı miktarı konusunda çok seçici olmasalar da doğrudan güneş ışığına fazlaca maruz kalırlarsa kuruyabilirler. Bu tür çiçekler Güney Amerika’daki yağmur ormanlarına özgü oldukları için güneş ışığını dolaylı ve filtreli bir şekilde almaya alışıklardır. Eğer çiçeğiniz doğrudan güneş ışığı alan bir pencere önünde duruyorsa rengi solabilir. Çiçeğin yapraklarında açık kahve lekeler ya da yaprakların uçlarında kahverengileşmeler görüyorsanız bu çiçeğinizin fazla güneş aldığına işaret eder. Eğer yaz aylarında çiçeğinizi balkon ya da bahçe gibi dış mekanlarda tutuyorsanız doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması için dikkatli olmalısınız.

Ayrıca çeşitli Guzmanya türleri farklı seviyelerde neme ihtiyaç duyar. Eğer çiçeğiniz kuruyor gibi görünüyorsa ortamdaki nem miktarını artırmayı deneyebilirsiniz. Yatay bir tabak ya da tepsiye çakıl taşları yerleştirip birkaç santimetre kadar su koyar ve saksınızı bunun üzerine yerleştirirseniz çiçeğinizin kurumasını önleyebilirsiniz. Ancak saksının suyun içerisinde yüzmemesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca bitkinizi mutfak ya da banyo gibi doğal olarak nemli bir odaya taşımanız da bir çözüm olabilir. Çiçeğinizin yanına başka bitkiler koymanız da çiçeğinizin nem seviyesini artıracaktır. Eğer merkezi ısıtma sistemine sahip bir evde yaşıyorsanız kış aylarında evinizin havası kuruyacaktır. Nem verici bir cihaz satın alıp bitkinizin yanına koymanız hem sizin hem de bitkinizin sağlığını korur.

Guzmanya Nasıl Budanır?

Güzel yaprakları ve tropikal görüntüsüyle evinizin yıldızı haline gelecek çiçeğinizin yaprakları ölmeye, çürümeye ya da kurumaya başladığında genel görünüşünü iyileştirmek amacıyla yapraklarını budayabilirsiniz. Sadece bir makas ile birkaç adımda çiçeğinizin muhteşem görüntüsünü korumanız mümkündür.

  1. Keskin ve temiz bir makas kullanarak yaprakların zarar görmüş ya da kahverengi kısımlarını kesin.
  2. Yaprağın geri kalan kısımlarını orijinal biçimini korumak amacıyla keserek şekillendirin. Bu bitkinize zarar vermeyecektir.
  3. Tamamen ölen ya da kuruyan yaprakları gövdeye bağlı oldukları yerden makasla kesin.

Eğer bitkiniz çoktan çiçek açtıysa ve yaprakları ölmeye başladıysa büyük ihtimalle bitkinizin ömrü dolmuştur. Bunu engellemenin bir yolu yoktur ancak bitkinizin diplerinde topraktan büyüyen yeni ve taze Guzmanya bitkilerini başka bir saksıya ekerek çoğaltabilirsiniz.