Kaktüs Çeşitleri ve İsimleri

Evde bitki yetiştirmeye meraklı olanlar çeşitli bitki ve çiçeklerin sağlığını korumak için gereken nemli ortamı oluşturmanın ne kadar zor olduğunu bilirler. Bazı bitkiler ise öyle zordur ki onlar için evimizde vahşi bir ormandaki doğal şartları oluşturmaya çalışırız. Kaktüs sevdalıları için ise bu bir problem değildir. Kaktüs dediğimiz bu çöl bitkileri ortalama bir oda sıcaklığında ve kuru bir havada bile mutlu olabilir. Biraz güneş ışığı, kaktüs çeşitlerinin ihtiyacını karşılamak için yeterli olur. Kuzeye bakan ya da fazla gün ışığı almayan pencerelerde ise yapay ışık eklemeleriyle evinizin değerli üyeleri kaktüslerinizin durumu korunabilir.

Kaktüslerle ilgili en ünlü yanılgı sukkulentler ile karıştırılmasıdır. Her kaktüs yapısı gereği bir sukkulenttir ancak her sukkulent kaktüs değildir. Kaktüsün diğer türlerden farkı hepimizin ilk aklına gelen şeydir: Dikenler. Mutlu bir kaktüs sanki başka bir dünyaya aitmiş gibi görünen şekliyle ve dikenli yapısıyla sizi heyecanlandırırken, bazı kaktüs türleri canlı renklerdeki çiçekleriyle sizi şaşırtabilir. As Çiçek Evi’nde de bulabileceğiniz popüler kaktüs çeşitleri mekanınıza hoş bir dokunuş katarlar ve bakımları oldukça kolaydır.

Opuntia Canterae

Opuntia Canterae kaktüsü Türkiye’de halk arasında Kaynanadili olarak da bilinir. Kurak bölgelerde sıkça yetişen bu kaktüs ev içerisinde olduğu kadar bahçelerde de şık bir görüntü sağlar. Meksika’ya özgü olan Opuntia Canterae kaktüsü hem pek çok toprak türünde yetişebilir hem de olgunlaştıktan sonra yenilebilen kırmızı meyvelere dönüşen gözalıcı sarı çiçekler açar.

Opuntia Kaktüs

Cereus

Peri masallarındaki kaleleri andıran görüntüsü sebebiyle Fairy Castle olarak da bilinen Cereus kaktüsünün büyüleyici bir havası vardır. Çekici kaktüs çeşitlerinden biri olan Cereus yavaş büyür ancak neredeyse 2 metre yüksekliğine ulaşma potansiyeline sahiptir. Nadiren çiçek veren bu kaktüs bazen yapay çiçekler yapıştırılarak da satılır ancak As Çiçek Evi’nden en doğal haliyle satın alınabilir.

Euphorbia

As Çiçek Evi’nde çeşitli boyutlarda bulabileceğiniz Euphorbia kaktüsünün bir diğer adı da African Milk Tree’dir. Yavaş büyüyen bu kaktüs türü 2 metreye kadar uzayabilir ancak iç mekanlarda bakıldığında boyu genellikle 1 metre civarında sabitlenir. Oldukça kolay bakımıyla sizi kaktüsler konusunda uzman olduğunuza ikna edebilir. Çeşitli türlerine göre küçük boyutlarda yeşil ya da mora kaçan kırmızı renklerinde yapraklar çıkaran Euphorbia kaktüsü, ayda iki kere sulama ile on yıllarca yaşayabilir.

Euphorbia Kaktüs

Echinokaktüs

Fıçıya ya da varile benzer şekliyle dikkat çeken Echinokaktüs çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duysa da sulama konusunda aynı şey geçerli değildir. Bu kaktüs türü iki üç ayda bir sulansa bile sağlıklı görüntüsünden hiçbir şey kaybetmez. Mayıs ve Haziran aylarında açan çiçekler kırmızı ve sarının en canlı tonlarına bürünür. Kurak alanlarda çok fazla görülen Echinokaktüs As Çiçek Evi’nde bulabileceğiniz en popüler kaktüslerden bir tanesidir.

Echino Kaktüs

Yıldız Kaktüs

İç mekanlarda sukkulent yetiştirmek için ideal bir kaktüs türü olan Yıldız Kaktüs, ismini yukarıdan bakıldığında yıldız şekline benzediğinden dolayı almıştır. Bu sevimli küçük kaktüsün en gösterişli özelliği sarı ya da beyaz renkteki çiçekleridir. Yıldız kaktüsün sekiz köşeli bir yıldız şeklindeki gövdesi beyaz tüyler ve küçük beyaz noktalarla kaplıdır. Baharda çiçek açar. Boyunun ufak olması sebebiyle bu kaktüs türü bir ev bitkisi olarak idealdir.

Notocactus

Noto Kaktüs

Altın top ismiyle de anılan Notocactus 1 metreye ulaşabilen boyu ve ateşe dayanıklı olmasıyla bilinir. Her bir öbeği küçük iğnelerle kaplıdır. Echinokaktüs’ten farkı ise benzer bir şekilde küresel parçalara sahip olsa da bir süre sonra bu parçaların bir sütun oluştururcasına birleşmesidir. Kaktüs bakımına yeni başlayanlar için harika bir tercih olan Notocactus, günün sıcak saatlerinde gölgede tutulursa çok daha çabuk gelişir.