Kentia Palmiyesi

Kentia palmiyesi, dünyanın en ünlü iç mekan bitkilerinden bir tanesi! İç mekanlarda bakılacak bir bitkide aranan neredeyse bütün özelliklere sahip olan bu şık palmiye türü, nispeten kolay bakımı ve kontrollü büyüme hızı ile çoğu bitkiseverin favorisi olmuş durumda. Zarif görünümü ve az bakım gerektiriyor olması bir yana bu bitkiyi bu kadar popüler yapan en önemli özelliği, ister ofis ister ev olsun bulunduğu her mekana egzotik bir hava katıyor olması.

Kentia Palmiyesi Özellikleri

Tropikal bir bitki olan ve kökeni Güney Pasifik bölgesine uzanan Kentia palmiyesi özelliklerinden en dikkat çekeni, oldukça zayıf gibi görünüyor olmasına rağmen 3 metreye kadar uzayabilen boyu! Üstelik dış mekanlarda yetiştirildiğinde bu sayı artabiliyor. Kentia palmiyesi aynı zamanda botanik biliminde Howea forsteriana ismiyle biliniyor. Kışın çiçek açan bu bitki, beyaz renkte muhteşem çiçeklere sahip oluyor. Kentia palmiyesi özelliklerinden belki de en iyileri ise herhangi bir zehirli özellik göstermiyor olmaları ve havayı temizlemeleri!

Kentia Palmiyesi Bakımı

Kentia palmiyesi bakımı nispeten oldukça kolay bir bitki türü ancak her bitkide olduğu gibi Kentia palmiyesinde de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. İşte Kentia palmiyesi bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenler...

  • Bu zarif bitki, doğrudan güneş almayan aydınlık ortamlardan hoşlanıyor ancak gölgede tutmak da tercih sebebi olabiliyor.
  • Kentiaları sulamadan önce toprağın üst kısmının iyice kuruduğundan emin olmak ve fazla sulama yapmaktan kaçınmak gerekiyor.
  • 16-24°C arasında bir sıcaklık, Kentia palmiyesi için ideal. Bu noktada sıcaklığın 13°C’nin altına düşmemesine ve bitkinin cereyanda kalmamasına mutlaka dikkat edilmeli.
  • Kentialar yüksek nem oranına sahip ortamlarda çok daha hızlı gelişiyor. Bu özellikleri sebebiyle de mutfaklar ve banyolar bu bitki için en ideal ortamlar.
  • Bitkinin büyüme döneminde likit gübre kullanılması tavsiye ediliyor ama bu aşamada aşırıya kaçmamak önemli.
  • Kentialar belirli dönemlerde yıkanmaya ve hafifçe budanmaya ihtiyaç duyuyor. Bu dönemlerde, çürümüş ya da kurumuş görünen yaprakları temizlemek ancak yeşil kısımlara dokunmamak gerekiyor.

Kentia Palmiyesi Hastalıkları

Pek çok iç mekan bitkisinde olduğu gibi kentia palmiyesinde de pamuklu bit ve kırmızı örümcek gibi zararlı böceklere rastlanıyor ancak Kentia palmiyesi hastalıklarından korunmak için alkol içeren ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Böcek öldürücü sabunlar ve neem yağı gibi ürünler tercih etmek, Kentia palmiyesi hastalıkları ile baş etmenin en ideal yolu.