7/24 ONLINE SİPARİŞ
Orkidelerin dünya üzerinde bilinen 20.000’den fazla türü vardır. Bu kadar çok çeşidi olmasından kaynaklı birçok iklimde yetişebilirler. Türkiye’de ise toplamda 24 tanesi yetişmektedir. Ülkemizde özel günlerde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir.Yüzyıllardır çeşitli amaçlarla kullanılan ve birbirinden farklı anlamlar taşıyan orkideler oldukça asil canlılardır. Eski tarihlerde özellikle Avrupa’da soylu ailelerin yetiştirdiği bir çiçek olarak bilinir ve asilliği de buradan gelmektedir. Birçok rengi bulunan orkide çiçeğinin en çok tercih edilen renkleri; sarı, beyaz, mor, fuşya ve mavidir. Özellikle mor orkide bakımı zor olmasına rağmen her daim özel bir değere sahiptir. Mor orkide anlamı ve asaleti ile her daim dikkat çeker. Bu yazımızda diğer renklere göre daha nadir bulunan mor orkide ile ilgili bilgiler bulacaksanız.
Orkide çiçeği hangi renk olursa olsun kendi başına zarif bir çiçektir. Buna rağmen orkide türleri arasında ayrı bir parantezi fazlasıyla hak eden mor orkide, son derece etkileyici bir görünüme sahiptir. Mor orkide yetiştirmek çok fazla özen ve dikkat gerektirir. Bu çiçeklerin ince ve uzun gövdeleri her ne kadar narin ve hassas gözükse de oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü canlılardır.
Mor orkide sürekli bulunabilen bir renk değildir. Bu nedenle mor orkidenin anlamı "asalet" olarak belirtilir. Mor renk, eski çağlarda da her zaman kral ve kraliçelerin tercihi olmuştur. Bu sebeple mor orkide kraliyet ve soyluları temsil eder. Güç, sadakat ve onur gibi asil duygular mor renge aittir. Mor renkli orkideler diğer orkideler arasında en çok dikkat çeken ve görüntüsüyle size lüksü hissettiren çiçeklerdir.
Orkideler ışığı seven bitkilerdir; fakat bu çiçekler güneş ışığını direkt olarak görmemelidir. Işığı sevdiği için kış aylarında bile oda sıcaklığında bulunmalıdır. Çiçeğin bulunduğu yerin ışık alması gerektiği gibi aynı zamanda havadar da olması gerekir. Orkide çiçekleri yılda 2 kere çiçek açar. Eğer bakımı düzgünce yapılırsa 3 ya da 4 kez çiçek açma ihtimalleri de vardır. Düzenli olarak çürümüş ve solmuş yaprakları temizlenmelidir Aynı şekilde yine düzenli olarak gübreleme yapılması gerekmektedir. Yaz ayları başlamadan orkidenin bulunduğu saksı değiştirilmelidir.
Orkide çiçeklerini çoğaltmak her ne kadar zor gözükse de gerekli adımlar izlenildiği takdirde sonuç elde etmek mümkündür. Çoğaltmak adına birkaç yöntem bulunmaktadır. İlk önce orkidenizi köklerine zarar vermeden saksıdan çıkarmalı ve köklerden verilen yeni sürgünleri güzelce kesip yeni bir saksıya yerleştirmelisiniz. Yeni orkideniz büyüyüp şekillenene kadar bir çubuk yardımıyla dik durmasını sağlayabilirsiniz.
Orkidenin sulamasında kullanılacak olan suyun durumu oldukça önemli ve belirleyicidir. Musluk suyu kullanmak yerine içme suyu tercih etmek daha yararlı olacaktır. Özellikle kış aylarında orkideye verilen suyun soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığında bekletilmiş bir su olması tavsiye edilir. Kış aylarında orkideyi korumak için fazla sulama yapılmamalıdır. Yaz aylarında ise tam tersi olarak sıcaklık artacağından ihtiyacını karşılamak için daha çok sulanmalıdır. Sulamalar mutlaka düzenli yapılmalıdır. Su miktarı, sulama yapılan gün her zaman aynı olmalıdır.