Orkide Toprağı Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Orkide çiçekleri herkesin sevdiği çiçek çeşitlerinin başında geliyor. Evde bakımını kolaylıkla yapabileceğiniz orkide çiçeklerinin  saksı değişiminin belirli periyotlarla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu durumda akıllara orkide toprağı saksısı nasıl değiştirilir sorusu geliyor. Orkide çiçeğinin saksısını değiştirirken son derece dikkatli olmalısınız. Bununla birlikte drenaj delikleri olan bir saksı tercih etmeye özen gösterin.

Seçtiğiniz saksının bir önceki saksıdan bir boy büyük olması gerekiyor.  Çok daha büyük bir saksı seçerseniz orkidenin kökleri saksıyı sarmak isteyecek ve bu durumda çiçeğiniz zarar görecektir. Bununla birlikte orkide çiçeğinin saksı değişimini yaparken toprak ve torf kullanmamalısınız. Kaliteli bir çiçek toprağı kullanmaya özen gösterin. Şayet orkidenin kökleri çok fazla dallanmışsa  eski saksıyı keserek ya da kırarak orkideyi çıkarmalısınız.

Orkidelerde Saksı Değişimi

Nazik bir şekilde orkideyi kökleri ile birlikte eski saksıdan çıkarın.  Ardından kurumuş kökler varsa temizleyin. Ancak temizleme esnasında canlı köklere zarar vermemeye maksimum derecede dikkat etmeniz gerekiyor.  Köklere zarar verirseniz orkide birkaç hafta içerisinde kurumaya başlayacaktır. Kurumuş kökleri temizlemek için bitkinin köklerini hafif bir şekilde sallamanız yeterli olabilir.

Ardından yeni saksının içerisini yarıya kadar toprakla doldurun ve üzerine orkideyi koyarak yan taraflara da toprak ekleyin. Elinizle hafifçe bastırarak toprak arasındaki boşlukları kapatın. Ardından sulama yapın. Gördüğünüz gibi orkidelerde toprak değişimi ve saksı değişimi son derece kolay bir şekilde yapılabiliyor.