Şans Bambusu Anlamı ve Bakımı

Detaylı ve şaşalı salonlar, biblo ve objelerle dolu vitrinler, desenli duvar kağıtları… Abartılı dekorasyonlar artık geride kaldı!

2000’li yıllarda minimal, zarif ve incelikli mekan tasarımları artık ön planda. Eskiden renk renk yapay çiçekler ve gösterişli süs eşyaları ile dolu olan yaşam alanlarımız artık sadeleşti. Böylece Uzakdoğu tarzına yakın minimal ve enerji odaklı dekorasyon stilinin baş rol oyuncusu şans bambusu, Feng Shui’nin de etkisiyle ev dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Şimdilerde tüm dekorasyon dergilerini ve sosyal ağlardaki minimalizm temalı içerikleri süsleyen şans bambusu ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazımızda.

Şans bambusu nedir?

Şans bambusu, botanik bilimindeki ismi ile Dracaena Sanderiana, şaşırtıcı olsa da aslında bir bambu türü değil. Dracaena ailesine ait olan bu bitki aslen Güneydoğu Asya bölgesine özgü bir  su zambağı ve 5 bin yıldan fazla süredir Feng Shui’deki kullanımı ile biliniyor. Bu popüler kullanımın arkasında yatan sebep ise, bitkinin iyi şans ve mutluluğu temsil etmesi. Onu bu kadar ünlü yapan bir başka özelliği ise dalların şekillendirilmesi ve farklı tasarımlar haline getirilebilmesi. Bu yönü ile özellikle Çin gibi ülkelerde Yeni Yıl kutlamaları ve diğer dini bayramlarda süsleme amaçlı tercih ediliyor. 

Kolay bakımı sayesinde oldukça zahmetsiz bir dekoratif bitki olarak ünlenen şans bambusu, bu yönüyle çalışma ve yaşam alanları için eşsiz bir seçenek oluyor. Bambu bitkisi su dolu bir vazoda ya da nemli bir toprakta mutlu bir şekilde yaşayabiliyor. Bu zarif bitki 18 - 35 derece aralığında, doğrudan güneş ışığı almayacak bir yerde tutulduğunda, fazla sulamaya ihtiyaç duymuyor. Şans bambusu, binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile oldukça ilgi çekici anlamlar taşıyor.

Şans Bambusu Anlamı ve Sembolizm

Çin geleneğine göre şans bambusu anlamı, dal sayısına göre değişiklik gösterir. Ayrıca farklı stiller ve aranjmanlara göre de farkılaşan şans bambusu anlamı, genel itibariyle olumlu anlamlar içerir:

  • İki sap sevgiyi,
  • Üç sap mutluluk, bolluk ve uzun yaşamı,
  • Beş sap zenginliği,
  • Altı sap iyi şans ve zenginliği,
  • Yedi sap sağlığı,
  • Sekiz sap gelişimi,
  • Dokuz sap açık bahtı,
  • On sap mükemmelliği,
  • Yirmi bir sap ise kutsallığı sembolize eder.

 

Şans bambusu sembolizmi ile ilgili en ilginç olan şey ise, dört adet saptan ya da daldan oluşan aranjmanların asla tercih edilmemesi gerektiği inancı. Çincede dört kelimesinin yazılışı ile ölüm kelimesinin yazılışı çok benzediği için, dört adet bambu almak Uzakdoğu kültürüne göre şanssızlık ve ölüm anlamı taşır.

Şans Bambusu Faydaları Nelerdir?

Genel olarak yaşam kalitesini artırdığına inanılan Şans bambusu faydaları oldukça fazla. Pozitif enerji yaydığına inanılan pek çok bitki gibi bambu da, ister ev ister işyeri olsun, bulunduğu mekana olumlu enerjiler yayılmasını sağlıyor. Dracaena ailesine ait olan şans bambusu, aynı zamanda iyi talihi de sembolize ediyor. Ayrıca bu zarif ve şık bitki, mekanda yerleştirildiği yere göre de farklı faydalar sunuyor. Eğer bitkinizi odanın doğusuna konumlandırırsanız, sağlığınızın iyileşeceğine inanılıyor. Güneydoğu’ya yerleştirildiğinde ise varlığınızın ve zenginliğinizin artacağı öngörülüyor. Eğer aşk ve romantizm konusunda şansınızın açılmasına ihtiyacınız varsa, iki adet şans bambusu almanızda fayda var! As Çiçek Evi’nden kolayca sipariş edebileceğiniz üçlü şans bambusu aranjmanı ise mutluluk, bolluk ve uzun ömür anlamı ile yaşam alanınızın enerjisi değiştiriyor.

Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?

Şans bambusu bakımı açısından oldukça zahmetsiz bir bitki türü. Diğer iç mekan bitkilerinde olduğu gibi gün ışığı, sulama ve saksı konularında dikkatli olduğunuzda, bitkinizin canlılığını ve enerjisini korumaması için hiçbir sebep yok! İşte şans bambusu bakımı için izlemeniz gereken adımlar:

  1. Şans bambunuzu dibinde taşlar bulunan bir vazoya yerleştirin.
  2. Vazoyu doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde aydınlık bir yerde konumlandırın.
  3. Vazonuzu bambunun diplerini kapatacak miktarda su ile doldurun. 
  4. Oda sıcaklığınızın 18 derece ile 35 derece arasında bir sıcaklık olduğundan emin olun.
  5. Tercihen üç ya da dört haftada bir kez sıvı gübre kullanın. 
  6. Bambunuzun kökleri büyüdükçe daha büyük bir vazo ya da saksıya geçiş yapın.

Şans bambusu bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da, bitkinin kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar için zehirlenme riski oluşturması. Ayrıca bitkiniz bazı zararlı böcekler tarafından olumsuz etkilenebilir. Bu durumda panik olmayın ve dalları su ile nazikçe yıkayın.

Şans bambusu nasıl çoğaltılır?

Şans bambusunu ilk kez satın aldığınızda ve hayatınızdaki olumlu etkisini fark ettiğinizde, aklınıza şans bambusu nasıl çoğaltılır sorusunun gelmesinde şaşılacak bir şey yok. Şanslısınız ki şans bambunuzu çoğaltmak da oldukça kolay! Öncelikle üzerinde ikiden fazla dal bulunan bir sap bulmalısınız. Ardından çıkıntı şeklinde görünen fazladan dalı sapa bağlandığı yerden kesebilir ve dipteki yapraklarını temizleyerek bağımsız bir sap elde edebilirsiniz. Artık yapmanız gereken tek şey yeni sapı küçük bir vazoya yerleştirmek ve bakımını aynı şekilde devam ettirmek.

Şans Bambusu Nasıl Kıvrılır?

Şans bambusunun en ilgi çekici yanı, dallarını kıvırarak farklı şekiller oluşturabiliyor olmanız. Bu işin püf noktası ise ışık oyunları! Işık kaynağının yerini değiştirerek, dallar ile farklı biçimler oluşturabilirsiniz. En popüler şekillerden bir tanesi olan spiral için, karton bir kutu yeterli. Karton kutunun bir yüzeyini kestikten sonra bitkiyi içine yerleştirin ve açık olan yüzeyi ışığa doğru çevirin. Dallar zamanla ışığa doğru dönecektir. Dallar kıvrıldıkça saksıyı ya da vazoyu kutunun içerisinde hafifçe döndürün ve dallar spiral şeklini alana kadar bu adımları tekrarlayın.

Şans Bambusu Nasıl Budanır?

Şans bambusunu budamanın özel bir zamanı bulunmuyor. Eğer dalların çok uzadığını ve kontrol edilmesi zor bir hale geldiğini düşünüyorsanız, beklemenize gerek yok. Keskin ve sterilize edilmiş bir makas ile ince, uzun ve yamuk görünen yapraklı kısımları 2 - 3 cm kadar budayabilirsiniz. Ancak kesilen bölgelerden yeni dalların büyümeyeceğini aklınızda bulundurmalısınız.