Şeflera Bitkisi Rehberi

İnce, uzun ve zarif yapraklarıyla Şeflera bitkisi, ev ve ofislerde en çok tercih edilen bitki türlerinden bir tanesi. İçinde bulunduğu tüm mekanlara tropik bir hava katan bu egzotik bitki, yaydığı pozitif enerji ve havayı temizleme özelliği ile de en ideal ev bitkilerinden biri olarak görülüyor. Elbette her bitki türünde olduğu gibi Şeflera bitkisi de evinizi ya da ofisinizi güzelleştirmek için bakımı ile ilgili bazı ipuçlarına ihtiyaç duyuyor. İşte yemyeşil yapraklarıyla sımsıcak günleri hatırlatan Şeflera bitkisi özellikleri ve bakımı hakkında bilmeniz gereken her şey...

Şeflera Bitkisi Özellikleri

Zarif ve tropikal görüntüsü ile çiçek tutkunlarının en sevdiği bitkilerden biri olan Şeflera bitkisi özellikleri bakımından da çoğunluktan ayrılıyor. İki farklı alt türe sahip bu bitkiden ilki Schefflera actinophylla, diğeri ise Schefflera arboricola olarak adlandırılıyor. Şeflera bitkisinin her iki türünde de, olgunluk seviyesini dallardaki yaprak sayısına bakarak belirlemek mümkün. Olgun bir Şeflera, bir dalda 12 ile 16 arası yaprağa sahip oluyor. Bitkinin henüz olgunluğa ulaşmadığı dönemlerde ise bir dalda 4 ile 6 arası yaprağa rastlanıyor. İki alt türü birbirinden ayırmak için ise, yaprakların boyutlarına bakmak gerekiyor. Örneğin, cüce Şeflera olarak da adlandırılan Schefflera arboricola’nın yaprakları boyut olarak çok daha küçük oluyor.

Ilık ve tropikal iklime sahip coğrafi bölgelere uygun olan Şeflera bitkisi özelliklerinden bir tanesi de, oldukça hızlı büyüyebilmeleri. Bu gösterişli ve egzotik bitkinin boyu, özellikle dış mekanlarda bakıldığında yılda yaklaşık 1 metre uzayabiliyor. İç mekanlarda yetiştirilen Şeflera bitkileri ise, özellikle de küçük bir saksıda bakıldığında, nispeten daha yavaş bir büyüme hızına sahip oluyor. Ne yazık ki bu sevimli ve zararsız bitki, küçük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Şeflera bitkisi, evcil hayvanlar için zehirli olarak görülüyor ve bitkinin evcil hayvanlardan uzak tutulması tavsiye ediliyor.

Şeflera Bitkisi Faydaları

İç mekanlara ferah bir görünüm kazandıran ve bakımı zahmetli olmayan Şeflera bitkisi faydaları, yalnızca bunlarla sınırlı değil. Bitkinin cam gibi parlak ve sağlam yaprakları, estetik bir görüntüden çok daha fazlasını sunuyor. Bu yaprakların en büyük faydası, havayı zararlı maddelerden arındırması! Benzen, formaldehit ve tolüen gibi zararlı maddeleri içine çeken Şeflera, palmiyelerde de olduğu gibi, doğal bir hava temizleyicisi görevi görüyor.

Şeflera Bitkisi

Şeflera Bitkisi Anlamı

Şeflera bitkisinin harika yaprakları ve narin görünümü bu bitkiye sahip olmayı istemek için yeterli gelmediyse, güzel bir haberimiz daha var. Şeflera bitkisi anlamı ile de pek çok bitki tutkunu için çok özel bir yere sahip. Bu pozitif bitkinin bir elin parmaklarına benzeyen yapraklarının iyi şansı yakaladığına inanılıyor. Şeflera bitkisi anlamı ile Feng Shui olarak bilinen dekorasyon felsefesinde de kendisine yer buluyor. Feng Shui anlayışına göre Şeflera, bulunduğu mekanın sahiplerine bolluk ve bereket getiriyor.

Şeflera Bitkisi Bakımı

Şeflera bitkisi bakımı, bitkinin doğru gün ışığı, sıcaklık ve nem ihtiyacı karşılandığı sürece oldukça kolay. Soğuk iklimlerde bakıldığında ise bitkinin fazladan bir ısı kaynağına ihtiyaç duyduğu biliniyor. İç mekanlarda bakılan Şeflera bitkisi ise yaprak biti gibi böceklenme sorunlarına ve bunun bir sonucu olarak hafif küflenmeye yatkın oluyor. Elbette bu küçük tehditlerden uzak durmak için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları da var.

Güneş ve Işık İhtiyacı

Şeflera, bakımı için doğrudan olmayan ve güçlü bir gün ışığına ihtiyaç duyuyor. Bitkiyi özellikle yaz aylarında doğrudan güneş almayan ancak aydınlık bir dış mekanda tutmak, ihtiyaç duyduğu ışığa ulaşmasına yardımcı oluyor. Şeflera’nın dallarının sarkık bir hale gelmesi, bitkinin yeterince gün ışığı almadığının bir işareti olabiliyor. Bitkiyi aynı zamanda doğrudan gün ışığına maruz bırakmamak gerekiyor. Aksi durumda yapraklarda yanıklar oluşabiliyor. 

Toprak

Şeflera bitkisi bakımı için yoğun neme sahip bir kompost ile zengin ve gevşek yapıdaki gübreye ihtiyaç duyuyor. Düşük asidik pH değerine sahip, iyice süzdürülmüş kumlu ve killi toprak bu düşük beklentili bitki için en ideali. Toprak konusunda en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise, toprağın çok ıslak ya da sulu olmadığından emin olmak.

Sulama

Şefleralar sulama konusunda da oldukça zahmetsiz bitkiler. Özellikle büyüme dönemlerinde bitkiyi haftalık olarak sulamak ve yaprakları sıklıkla bir sprey şişesi ile ıslatmak çoğu zaman yeterli oluyor. Bitkinin toprağının kurumasını beklemek ve sonrasında sularken toprağı tamamen ıslatmak, en ideal sulama yöntemlerinden bir tanesi. Fazla sulama Şeflera bitkisinin ölmesine sebep olduğundan, kış aylarında fazla sulamadan kaçınmak oldukça önemli. Yapraklardaki sararmalar ise bunun en büyük işaretçisi olarak görülüyor.

Sıcaklık ve Nem

Şeflera bitkisi, tropikal bir bitki türü olması sebebiyle yüksek nem ve sıcaklık oranlarına ihtiyaç duyuyor. 15 derecenin altındaki sıcaklıklar ise bu bitki için tehlikeli kabul ediliyor. Ancak bu konuda birkaç püf noktasına dikkat ederek, bitkinin sağlığından emin olmak oldukça kolay. Öncelikle Şeflera’yı kalorifer peteklerinin çevresi gibi kuru bölgelerden uzak tutmak gerekiyor. Az sulama ve soğuk hava da bitkinin hızla yaprak dökmesine sebep olabiliyor. Şeflera’nın yaprak dökmesinin oldukça ciddi bir belirti olduğunu söylemekte fayda var. Dolayısıyla bu durum fark edildiğinde hemen müdahale etmek ve bitkiyi bolca sulamak gerekiyor.

Şeflera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Şeflera bitkisine sahip olanlar, bitkinin güzelliğine ve zerafetine o kadar bağlanıyor ki çoğunlukla bitkiyi çoğaltarak farklı mekanlarda da kullanmayı tercih ediyor. Bu aşamada ¨Şeflera bitkisi nasıl çoğaltılır?¨ sorusu en çok sorulan sorulardan bir tanesi oluyor. Şeflera bitkisi yapraktan çoğaltma yöntemiyle kolaylıkla çoğaltılabiliyor. Siz de bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız yapraklı bir dalı yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda ve 45 derece bir açı ile kesmeniz gerekiyor. Sonrasında da bu yeni dalı taze toprak dolu bir saksıya ekerek ve etrafını naylon bir poşet ile sararak nemini korumak yeterli oluyor. Yaklaşık 1 ay sonra yeni kökler oluşmuş oluyor.

Şeflera Bitkisi Nasıl Budanır?

Bu güçlü ve dayanıklı bitki, belirli aralıklarla budama gerektirebiliyor. Özellikle yeterli ışık almadığı durumlarda dallar sarkmaya başlarsa, bu dalları keserek bitkinin şeklini korumak mümkün. Üstelik budama işlemi, bitkinin çok daha dolgun ve gösterişli bir görünüme kavuşmasını da sağlıyor.