Çiçekçilik Tarihi

Yüzyıllardır çiçekler sevgiyi anlatmak için kullanılır. Peki, ilk defa çiçeklerin ne zaman satıldığını biliyor musunuz? Detaylı bir şekilde çiçekçilik tarihi incelendiğinde çiçek satışının ilk kez 1900’lü yıllarda gerçekleştiğini görebiliyoruz. Dünya genelinde ilk defa Çin, Japonya ve İtalya ülkelerinde çiçekler para karşılığında satılıyor. Sonrasında ise kısa zamanda tüm dünyada çiçek satışları yapılmaya başlanıyor.

Dolayısıyla ilk defa çiçekçilik mesleğinin doğduğu zaman da haliyle 1900’lü yılların başı oluyor. Ancak çiçekçilik tarihi aslında bu mesleğin bir hayli iniş çıkışlar yaşadığını da gözler önüne seriyor. İlk defa meslek olarak görülmesinin hemen ardından, çok sayıda felaket yaşandığı için bu mesleği tercih edenlerin meslek değiştirmesini de beraberinde getirmiş.

[caption id="attachment_647" align="alignnone" width="700"]cicekci-tarihi cicekci-tarihi[/caption]

Çiçekçilik Mesleği Yeniden Canlandı!

Depremler ya da seller gibi felaketler beraberinde ekonomik krizi de getirdiği için insanlar çiçek satın almaya bütçe ayıramaz hale gelmiş. Ardından çiçekçilik mesleğini tercih edenler 1924 yılında tek çatı altında toplanmaya karar vermiş. Çiçekçilik mesleğinin yeniden doğmasın sağlayan bu oluşum halen mevcudiyetini koruyor. Günümüzde San Francisco Flower Martlan ismi ile hizmet vermeye devam ediyor.

Ülkemizde ise çiçekliğin tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Ancak ülkemizde çiçekçilik bir meslek dalı olarak kabul edilmiş olsa da bu alanda akademik eğitim alma imkanı pek geniş değil. Türkiye’de Yalova’da çiçekçilik eğitimi verilen bir meslek lisesi kuruldu. Ancak beklenen ilgiyi görmediğini ve yeterli öğrenci sayısına ulaşamadığını da belirtmeliyiz.