Zelkova Bonsai Ağacı

Şehir hayatının koşuşturması içerisinde, ev ve iş arasında mekik dokurken bizi farkında olmadan sakinleştiren, yenileyen ve enerji veren bir renktir yeşil. İster evimizde salonumuzun ışık alan bir yerinde ister ofisimizin boş bir köşesinde bulunsun, yeşilin en güzel hali elbette özenle baktığımız bitkilerimizdedir. Minyatür bir ağaç görüntüsüyle evlerimize ve iş yerlerimize park ve bahçe hissi getiren Zelkova Bonsai ağacı ise huzuru yeşilde bulmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olur.

Zelkova Bonsai Nedir?

Zelkova Bonsai ağacı nedir sorusuna verilecek en doğru cevap, günümüzde özellikle şehir planlamasında park ve bahçelerde oldukça fazla kullanılan, evlerde de yetiştirilebilen bir karaağaç türü olduğudur. Bu türün en bilinen özelliği, aynı çocukken hepimizin ağaç denildiğinde çizdiği ağaç resimleri gibi kahverengi gövdesi ve oval yeşil yapraklarıdır. İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran ve Asya’da yetişen Zelkova Bonsai ağacının kökenleri Japonya, Kore ve Tayvan’a kadar uzanır. Ağacın elips şeklindeki biçimli yaprakları mevsimlere göre renk değiştirir. Yapraklar sonbaharda, mevsimin en güzel renkleri olan sarı, turuncu, kırmızı ve mor renklerine bürünürler. Pek çok evde ve işyerinde de minyatür bir ağaç olarak bakılan klasik bir Japon Bonsai türü olan Zelkova Bonsai, aslında 30 metre boyutuna kadar ulaşabilmektedir. As Çiçek Evi’nde de çeşitli boyutlarda bulabileceğiniz Zelkova Bonsai ağacının bakımı da oldukça basittir.

Zelkova Bonsai Anlamı

Zelkova Bonsai anlamı pek çok Bonsai tutkunu için aynıdır:

  • denge,
  • uyum,
  • ahenk.

Aslen Japonya, Kore ve Tayvan’a özgü olan Zelkova Bonsai ağacı ilk defa 1862 yılında Amerika kıtası ile tanışmıştır. Ağaç yaygın olarak Kaeki adı ile de bilinmektedir. Zelkova Serrata ya da Japon karaağacı da denilen Zelkova Bonsai, sert bir odun türü olduğu için mobilyacılık sektöründe de kullanılabilir ancak Bonsai tutkunları bunu tercih etmezler. Bu türün en yaygın kullanım alanı, yaydığı pozitif enerji ve huzur nedeniyle, dekorasyondur.

Zelkova Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu minyatür ve sevimli ağaç dış mekanlarda 30 metre boyutuna ulaşabilir. Ancak bir iç mekan bitkisi olarak kullanıldığında akla gelen Zelkova Bonsai bakımı nasıl yapılır sorusuna verilmesi gereken ilk cevap ağacın konumu ile ilgili olacaktır. Zelkova Bonsai ağacının evinizin güneş alan bir penceresinin önünde ve iyi aydınlatılmış bir yerde bulunması ağacınızın sağlıklı olmasının temel şartlarındandır. Ağacınız güneşin altında kuruyup gitmemek için hafif serin bir ortama ve yüksek bir nem seviyesine ihtiyaç duyar. Zelkova Bonsai ağacının toprağının kurumasına asla izin verilmemelidir. Toprağın her yerinin eşit derecede nemli olduğundan emin olmak için her gün kontrol edebilirsiniz. Ancak ağacınızın toprağı her gün değil, yalnızca gerekli olduğunda sulanmalıdır. Zelkova Bonsai ağacı 10 yaşına kadar her yıl bahar döneminde tomurcuk verir. Sonrasında ağacın saksısının değiştirilmesi gerekebilir. Basit bir gübre karışımı ile saksı değiştirme işini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer küçük bir fidan ile başladıysanız küçük bir saksı tercih edebilirsiniz. Böylece ağacınız istediğiniz boyuta ulaşana kadar düzenli olarak saksı değişimi yapabilirsiniz. Zelkova Bonsai ağaçları genellikle çok da derin olmayan oval ya da diktörgen saksılara yerleştirilirler.  Ağacınızın beslenmesi için organik gübre ya da likit gübre kullanabilirsiniz. Bahar ve yaz ayları boyunca haftalık olarak ağacınızı beslemelisiniz. Kışları ise aylık olarak besleme yapmanız yeterli olacaktır. Ancak Zelkova Bonsai ağacı yaprak döktükten sonra beslemenize gerek yoktur. Bu ağacın en güzel tarafı ise genellikle zararlı haşerelere ve hastalıklara karşı dirençli olmasıdır.

Zelkova Bonsai Yaprak Döküyor

Zelkova Bonsai ağacı yıl boyunca yeşil kalabilen, bu sebeple de ev ve ofis dekorasyonunda sıkça kullanılan bir ağaç türüdür. Zelkova Bonsai yaprak döküyor ise ilkbahar mevsiminin sonlarından sonbaharın başlarına kadar aralıklarla dış mekanda tutulabilir ve gün ışığından daha fazla  faydalanması sağlanabilir. Eğer ağacınızın kış ayları için yaprak dökmesini istiyorsanız yapraklarını dökene kadar dışarıda tutabilirsiniz. Eğer ağacınızın daha da dallanıp budaklanmasını istiyorsanız siz de yapraklarını temizleyebilir, böylece ağacınızın daha fazla yaprak çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Pek çok Bonsai türünde olduğu gibi Zelkova Bonsai ağacında da en iyi yaprak budama dönemi Haziran ayıdır. Daha yaşlı ağaçlar için büyük boyuttaki yaprakları keserek altlarda kalan küçük yaprakların da güneş ışığından faydalanması sağlanabilir. Zelkova Bonsai yaprak döküyor ise yapraklar döküldükten sonra kalın ya da fazlaca uzamış dalları budayabilirsiniz.

 

Zelkova Bonsai Budama

Zelkova Bonsai budama konusunda Bonsai ağacı tutkunlarının en sevdiği iki şekil ön plana çıkar. Ev ve iş yeri dekorasyonun en şık parçaları olan bu küçük ağaçlar genellikle kubbe ya da süpürge şeklinde budanırlar. Zelkova Bonsai budaması ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ağacın gövdesinin düz olduğundan emin olunmasıdır. Gövdenin tercihinize göre istediğiniz kalınlığa ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ağacınızın dallarının üç ya da dört budak vermesine izin verdikten sonra bir veya iki yaprak kalacak şekilde budama yapabilirsiniz. Zelkova Bonsai ağacına şekil vermede kullanılan bir yöntem ise telleme ya da tel ile bağlama denilen yöntemdir. Taze çıkan dallar genellikle yamuk ve şekilsiz bir biçimde büyür. Bu sebeple özellikle sonbahar mevsiminde, henüz tomurcuklar çıkmadan, dalların bazılarını birbirine bağlayarak ağacınızın şeklini dilediğiniz gibi koruyabilirsiniz.

Zelkova Bonsai Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zelkova Bonsai bitkisi oldukça güzel bir bitkidir ve sabır ile ilgilenilmeyi bekler. Ona zaman ayırırsanız evinizin, hatta belki bir süre sonra bahçenizin vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir. Ancak ağacınızın bakımında bazı hataları yapmamaya dikkat etmeniz gerekir.

  • Toprağın kurumasına izin vermeyin. Ağacınızın gübre ve toprağının her zaman nemli olmasına dikkat edin. Susuzluk ağacınızın kısa sürede ölmesine sebep olabilir.
  • Ağacınızı karanlıkta bırakmayın. İç mekanda yetiştirdiğiniz Zelkova Bonsai ağacı mutlaka cam kenarında ya da evin bolca gün ışığı alan bir bölgesinde tutulmalıdır.
  • Aşırı sulama yapmayın. Susuzluk kıymetli ağacınız için ne kadar zararlıysa, aşırı sulama da bir o kadar tehlikelidir. Fazla su alan kökler ağacınızın çürümesine neden olabilir.

Gereken sabır ve özeni gösterdiğinizde mekanınıza denge, huzur ve enerji getirecek olan Zelkova Bonsai ağacını siz de As Çiçek Evi ayrıcalığıyla ailenize katabilirsiniz.